Spooky Sjokolademuffins med Marshmallows til Halloween! (Glutenfri, melkefri, og lav FODMAP)

Glutenfri og melkefri spøkelsesmuffins til Halloween

Halloween kan være en vanskelig høytid for barn med matallergier eller cøliaki, og selvfølgelig for foreldrene deres! Å finne en balansen mellom det å holde feiringen trygg, samtidig som at barna har det like moro som de andre, er intet mindre enn en utfordring hvert år. 

Morsomme og gode alternativ til butikk-kjøpt godteri er et must. Hvis godsakene i tillegg er lette å lage, så gjør det livet så mye enklere!

Men før vi begynner å bake, så synes jeg vi må sette den rette stemningen... Buuhuuu

Da regner jeg med at stemningen er på plass, og det er på tide med spiselige spøkelser!


Skrem frem matlysten!

Disse glutenfrie og melkefrie muffins-spøkelsene apellerer til fantasien, og de er en sikker vinner blant både barn og voksne, ikke minst er de noe helt utenom det vanlige!

Det aller beste med disse spøkelsene er at de tolereres av nesten alle intoleranser og allergier, og de smaker kjempegodt! Dessuten, hvem elsker ikke marshmallows?

Hvis du aldri har laget marshmallows før, vil du bli overrasket over hvor utrolig enkelt det er! Og tro meg, de ferske er fantastisk mye bedre enn de du får kjøpt i butikken!

 
Glutenfri og melkefri spøkelsesmuffins til halloween

For 10-12 spøkelser trenger du: 

  • Et muffinsbrett (høye, slanke muffins fungerer best. Jeg kjøpte mitt hos IKEA)
  • En elektrisk mikser 
  • En sprøytepose eller en plastpose (zip-lock eller lignende) 

Muffins: 

  • 100 gram melkefri smørerstatning (eller smør)
  • 2 dl sukker 
  • 2 egg (eller eggerstatning) 
  • 4 dl glutenfritt mel (Lag ditt eget glutenfrie mel på denne linken
  • 2 ts bakepulver (Pass på at det er glutenfritt) 
  • 1 ts vanilje (Jeg bruker økologisk, naturlig vaniljeessens for å unngå sulfat 220) 
  • 1,5 dl melk/ rismelk/ soyamelk eller annet melkealternativ. Jeg bruker rismelk fordi det ikke setter smak 
  • 1 dl kakao eller 1/2 dl karob (jeg brukte glutenfritt økologisk karobpulver) 

Det er opp til deg om du vil bruke karob eller kakao, muffinesene blir like gode med begge deler!

Marshmallows: 

Jeg har prøvd mange forskjellige marshmallowoppskrifter, men dette er desidert den beste etter min erfaring! 

  • 25 gram gelatinpulver 
  • 1/2 kopp kaldt vann 
  • 2 kopper sukker 
  • 1 kopp kokende vann 
  • 1 ts vanilje 

Pynt med sjokoladedråper eller karob-chips. Jeg brukte nellik til øynene, men du kan bruke det du vil.

Glutenfri og melkefri muffinsspøkelser til Halloween
 

Slik går du fram: 

Muffins

1) Sett ovnen på 175 C (litt mindre for vifteovn) 

2) Rør sammen sukker og smør med en elektrisk mikser til det er hvitt, og tilsett så eggene ett om gangen, før du rører inn vaniljen.

3) Bland mel og bakepulver i en egen bolle, før du tilsetter de tørre ingrediensene i de våte. 

4) Bland i melk (eller melkeerstatning) 

5) Smør muffinsbrettet

6) Fyll formene nesten til toppen 

7) Plasser brettet midt i ovnen, og stek i 12-15 minutter 

8) Avkjøl i 5 minutter før du legger muffinsene over på en rist. 

9) Så snart de er helt avkjølt, kutt av toppene slik at overflaten blir flat. Disse kan du bruke til å lage minimuffins sammen med restene av marshmallowblandingen senere.

Marshmallow

Glutenfri og melkefri marshmallowspøkelser til Halloween!

10) Bland gelatinen med en halv kopp kaldt vann, og sett til side. 

11) Når gelatinen er oppløst, bland den med sukker og kokende vann, og kok opp. 

12) Kok blandingen i 15 minutter (nødvendig for å fjerne sulfat fra gelatinen, samt for å tykne blandingen). Pass på at det ikke koker over. Hold varmen ganske lav. 

12) Etter 15 minutter tar du blandingen ut av platen, og lar den avkjøles i 5 minutter. Tilsett så vanilje. 

13) Visp den fortsatt varme blandingen med mixmasteren til den har doblet eller tredoblet i størrelse. Det kan ta opptil 10 minutter (ikke gi opp før tiden, dette er en prosess). 

14) Når marshmallowblandingen er klar, legger du en liten plastpose i et stort glass, brett kantene over utsiden av glasset og fyll posen med blandingen. Lukk posen slik at den er tett. 

Spøkelsene

15) Bland maizena og melis 50/50 og dryss på et brett. Legg muffinsene opp ned på brettet (den smaleste siden opp) 

16) Skjær et passe stort hull i det ene hjørnet av posen med marshmallowblandingen. 

17) Dekk muffinsene med marshmallowblandingen - start på bunnen og jobb deg opp i en sirkelbevegelse. Det er dette som lager selve spøkelset, så her kan du være kreativ!

18) Sett muffinsene i kjøleskapet i noen timer. Jo lenger de oppholder seg i kjøleskapet, jo "tørrere" blir marshmallowsen. 

19) Når de er ferdig stivnet så drysser du dem lett med maizena- og melisblandingen du har til overs. Etterpå kan du pynte dem med øyne og munn!

Alle vil elske smaken av disse skumle, små spøkelsene; spesielt når de oppdager den søte kjernen bak det skremmende ytre :) 

For flere gluten- og allergivennlige Halloween-oppskrifter, sjekk ut The Gluten Free Lifesaver's "Halloween Pinterest Board"


Halloween-lykter (mini-gresskar) av appelsin

Vil du lage søte Halloween-lykter?

Finn ut hvordan på denne linken!

De er enkle å lage, gjør seg utrolig godt som borddekorasjoner på halloween, og lukter sprer en deilig lukt i rommet når de blir varme!

Happy Halloween, alle sammen!


 
 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver