Glutenfri eple og blåbær smuldrepai med kokosnøtttopping - En engelsk favoritt!

Etter å tilbrakt over 10 år i alt fra England, Australia, New Zealand og USA, har jeg lært én veldig viktig ting; nemlig at den ultimate desserten er en "Crumble" eller "smuldrepai"!

Og visst har de rett. Denne deilige, varme desserten full av frukt og bær er uten tvil noe alle kan elske. Dessuten kan man toppe smuldrepaien med vaniljeis, og hvem er vel ikke svak for smeltende vaniljeis over varm dessert? Perfekt for kalde forhold er den ihvertfall, og utrolig enkel å lage.

Crumble betyr i all enkelhet "smuldre", og har fått sitt navn fra teknikken man bruker for å lage den velkjente "smuldrede" paitoppingen. Crumble kommer i utallige varianter, ja man kan rett og slett mer eller mindre dekke hvilken som helst frukt med søte smuler!

Min favoritt er smuldrepai med eple og blåbær inni, og kokosnøtt i toppingen. En skikkelig høstdessert, fullpakket av varm frukt og bær med en liten smak av sommer på toppen. Helt fantastisk!

Du trenger:

  • 120 gram glutenfritt kakemel/hvitt mel
  • 60 gram hvitt sukker
  • 90 gram romtemperert smør eller smørerstatning i terninger
  • 300 gram syrlige epler (jeg bruker Bramley epler)
  • 30 gram mykt brunsukker
  • 30 gram kokos (uten sulfitt)
  • 3 ss kokosmelkpulver (ikke bruk flytende kokoskrem eller kokoksmel)
  • 120 gram blåbær
  • 1/4 teskje kanel

Slik gjør du det:

  • Forvarm ovnen til 190 grader
  • Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del så eplene opp i mellomstore terninger (det skal være litt å sette tenna i!)
  • Bland eplene med blåbærene, og rør forsiktig inn brunsukkeret og kanelen
  • Fyll en ildfast form med epleblandingen
  • Bland melet med det hvite sukkeret, kokos og kokosmelkpulver, og smuldre inn smøret med fingrene
  • Dekk så epleblandingen med smuldredeigen, og stek i ovnen i ca 30 minutter

Serveres varm med vaniljeis!



 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver