Høstens beste lammestek!

Lam er godt året rundt, men når nettene blir lange og kulda setter inn, ja da setter vi om mulig enda mer pris på en god og varm søndagsmiddag!

Denne herlige lammesteken er stekt langsomt slik at all smak virkelig lokkes frem, og kjøttet blir så mørt at tennene formelig løper i vann.

"Latterlig godt!" sa mannen min i går kveld, mens blikket løsnet fra omverdenen og tok en liten mikropause i høstmørket. Den lune lukten av lammestek marinert i hvitløk og rosmarin fylte hele rommet, og rødvinen smake ekstra godt.

Denne middagen ser fancy ut, men den er usannsynlig enkel. Du trenger nesten ikke gjøre noe som helst!

Dette trenger du:

  • 125 ml hvitvinseddik

  • 90 gram mykt brunsukker

  • 1 ss olivenolje

  • havsalt og grovkvernet sort pepper

  • 2 kg lammestek, med ben

  • 6 stk hvitløk med skallet på, skjært i to

  • 6 kvister fersk rosmarin

  • 375 ml kyllingkraft/kyllingbuljong (jeg bruker økologisk kraft fra frittgående høns, og som ikke er tilsatt gjæresktrakt)

Slik går du frem:

  • Forvarm ovnen til 180 grader

  • Bland eddik, halvparten av sukkeret, oljen og salt/pepper i en bolle. 

  • Legg lammesteken med skinnet opp i en panne som er omtrent samme størrelse som steken, og tøm marinaden over kjøttet og dekk pannen med platsforlie eller lokk. La kjøttet marineres i 20 minutter, og snu det opp ned etter ca 10 minutter.

  • Etter 20 minutter plasserer du steken i et passende stekebrett (med kanter) med skinnet opp, og tømmer marinaden og kyllingkraften over i stekebrettet

  • Fyll pannen med halve hvitløk og rosmarin

  • Gni så resten av sukkeret inn i skinnet og dekk med aluminiumsfolie, før du plasserer stekebrettet midt i ovenen

  • La steken stå i ovenen i 2-2,5 timer før du fjerner folien og setter den tilbake i oven i en siste halvtime

Hvis du ønsker kan du skjære opp rotgrønnsaker og slenge disse på stekebrettet 30-40 minutter før kjøttet er ferdig.

La steken hvile i 10 minutter før du skjærer i den. Serveres med potetmos og ovnsbakte grønnsaker. Det vil være en deilig sjy nederst i stekebrettet som du kan helle over potetene!

Velbekomme!

 

 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver