Tid for en saftig glutenfri gresskarkake!

I Norge feirer vi ikke Thanksgiving - men det finnes ingen grunn til ikke å spise deilig Thanksgiving-mat! Vi kan jo være likeså takknemlige for god kake som hva som helst annet. Dessuten er Halloween rett rundt hjørnet, og da passer det jo utmerket med en deilig, saftig  gresskarkake!

Tro meg, denne blir en favoritt!

 
 

Fjorårets kostyme - Bø!

Fjorårets kostyme - Bø!

Skrekk og gru

Halloween har virkelig fått fotfeste hjemme i Norge, til både fryd og gremmelse blant folket, men en ting er hvertfall sikkert; man kan ha det skikkelig gøy denne sorte natten i oktober!

For familier med allergiske og intolerante barn kan desverre Halloween skilte med en helt ny runde utfordringer. Det finnes derimot et uttall av smarte løsninger (og ikke minst oppskrifter) som alle kan ha glede av, og som vi skal introdusere på TGFL utover høsten.

Den kanskje største innsatsen jeg har hørt om kom fra en Australsk far. Han hadde nemlig besøkt postkassene til hele nabolaget, hvor han hadde lagt igjen en liten pose godteri med en lapp som forklarte at hans sønn hadde allergier, og om de ikke kunne være snille og dele ut innholdet i posen når sønnen kom på døra. Lappen gav sønnens navn, forklarte hvordan han var utkledd, og nevnte hvilket tidspunkt han ville komme. Det må man si var en helt fantastisk måte å løse allergidilemmaet på!


gresskarskjæring halloween

Gjør det til en fest!

Vi pleier å invitere venner over på Halloweenmiddag, og koser oss med kreativ matkunst og gale påfunn.

Noe av det aller mest underholdende må vel være gresskarutskjæringene. Istedet for å ha gresskar ved døra, pleier vi å skjære dem ut sammen med gjestene! Det er en supermorsom aktivitet, som virkelig får opp stemningen.

Kveldens desiderte høydepunkt derimot, er alltid når jeg tar fram min fantastiske, saftige gresskarkake! 


Resultatet av iherdig gresskarskjæring på balkongen i Australia 2013

Resultatet av iherdig gresskarskjæring på balkongen i Australia 2013

Det anvendelige gresskaret

Gresskar er ikke bare en fantastisk grønnsak i seg selv, men det er også veldig anvendelig og passer i en hel rekke retter og bakst. I kaker bidrar gresskaret med en kompakt og saftig fylde, som slår både brownies og gulrotkake!

I denne oppskriften har jeg brukt butternut squash fordi det er litt enklere å få tak i i Norge, og ikke minst billigere. Butternut gir også en noe mer kremet og mild smak enn mange andre gresskartyper. Ikke minst er det mye "kjøtt" i butternutsquashen.

Hvis du liker en krydret gresskarkake, så kan du alternativt tilsette krydder i oppskriften. Hvis du er på eliminasjonsdiett (hva er RPAH eliminasjonsdiett?) bør du droppe krydderet. For de av dere som er allergiske, har gjester med allergier, eller som kanskje har barn som rett og slett ikke er så ivrig på krydrede kaker, prøv oppskriften uten tilsatt krydder; det er uansett like godt! Kaken på bildet er forøvrig laget uten krydderblandingen. Hvis du velger å ha i krydderet får kaken en noe mørkere farge.

For å lage denne lille godbiten trenger du: 

butternut kake glutenfri
  • 480 ml sukker 
  • 240 ml vegetabilsk olje 
  • 4 store egg 
  • 480 ml glutenfritt hvetemel (du kan blande ditt eget glutenfrie mel!) 
  • 2 ts natron 
  • 1 ts bakepulver 
  • 1/2 ts salt 
  • 480 ml kokt, avkjølt og most butternut (du kan selvfølgelig bruke annet gresskar, men butternut gir en ekstra søt, karamellaktig smak) 

Valgfritt: 

  • 2 ts malt kanel 
  • 1/2 ts malt ingefær 
  • 140 ml hakkede nøtter (pekannøtter, valnøtter (for lav FODMAP) eller cashewnøtter (for failsafe diett) 

Fantastisk deilig melkefri "creme cheese frosting" som er allergivennlig: 

  • 70 ml melkefri smørerstatning (Jeg bruker Nutellex Light) 
  • 240 ml melis 
  • 2 ts rismelk (eller lignende) 
  • 1 ts sitronsyre (pulver)
 
 

Slik går du frem:

  • Begynn med å forvarme ovnen til 180 C
  • Skrell butternut'en og skjær den i små biter slik at den skal koke litt raskere. Når den er kokt og myk, tøm av vannet, mos den og la den avkjøles. 
  • Pisk egg, sukker og olje i en elektrisk hurtigmikser. 
  • Bland de tørre ingrediensene sammen i en egen bolle.
  • Tilsett de tørre ingrediensene i det våte, og bland godt.
  • Tilsett til slutt butternut squashen.
  • Hell over i en stor langpanne med kant, eller to mindre kakeformer 
  • Stek i 35 minutter, eller stikk en tannpirker i kaken - når den kommer ut ren så er den ferdig. Steketiden avhenger av type ovn og dybden på formen, så følg nøye med! 

For å lage frostingen; Visp alle ingrediensene sammen på middels hastighet i en elektrisk mikser. Du justerer konsistensen ved å tilsette mer eller mindre melis eller væske.

Kaken smaker til og med enda bedre etter en natt i kjøleskapet.

Kos dere med verdens beste gresskarkake!

 
 
 
 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver