Saftig Glutenfri Engelsk Kaffekake med valnøtter og raspet sjokolade - Min favoritt!

Oppskrift glutenfri engelsk kaffekake med valnøtter

Hver søndag så tar vi turen til en herlig liten café som heter Saddlery, rett utenfor St. Albans i England. Caféen ligger vakkert til i landlige omgivelser, og serverer kun glutenfri mat. Alt er hjemmebakt, og alt er helt nydelig!

image source: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/b2/c0/26/saddlery-cafe-osprey.jpg

image source: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/b2/c0/26/saddlery-cafe-osprey.jpg

På disken står kakene på rekke og rad, under vakre glassklokker. Jeg sverger alltid at jeg skal prøve noe nytt, men ender likevel opp med favoritten; nemlig "Coffee cake". 

Jeg er egentlig ingen kaffedrikker, men den kremete smaken av nykvernet kaffe blandet med valnøtter og fløyelsmyk smørkrem, er rett og slett for innbydende til å motstå!

Du må gjerne lage denne kaken med koffeinfri kaffe, men det gjør den ikke mindre avhengighetsdannende!

Ingredienser til kakebunnen:

glutenfri kaffekake
  • 50 gram valnøttkjerner
  • 225 gram sukker
  • 225 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
  • 200 gram lys glutenfri melblanding/ GFL's universalblanding
  • ts espressopulverkaffe
  • 2 ½ ts glutenfritt bakepulver
  • ½ ts natron
  • 4 store økologiske egg fra frittgående høns eller eggeerstatning
  • 1 - 2ss melk eller melkeerstatning

Ingredienser til fyllet:

  • 350 gram melis
  • 175 gram romtemperert smør eller smørerstatning (som ikke er smøremyk)
  • 2 ½ ts espressopulverkaffe oppløst i 1 ss varmt vann
  • ca 10 valnøttkjerner til pynt
  • Raspet kokesjokolade til pynt
glutenfri engelsk kaffekake oppskrift

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader
  2. Smør to 20 cm kakeformer, og legg gjerne i bakepapir
  3. Bruk en kjøkkenmaskin til å kverne sukkeret og valnøttene (til kakebunnen) sammen til et grovt pulver. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin kan du legge valnøttene i en pose og knuse de med kjevle
  4. Bland smør, glutenfritt mel, 4 ts espressopulver, bakepulver, natron og egg sammen med sukker- og nøtteblandingen, og miks på medium fart til blandingen er jevn.
  5. Skru farten ned til lav, og tilsett melken sakte mens kjøkkenmaskinen går. Du skal til slutt ha en løs røre, som er omtrent på tykkelse med yoghurt (ikke flytende, men ikke fast). Du kan tilsette mer melk hvis det er nødvending.
  6. Del blandingen i to, og fyll i begge formene. Stek i ca 20 minutter, eller til en pinne kommer ut ren når du stikker i kaken. 
  7. La kakene kjøle seg litt ned i formen (ca 10 minutter), før du legger dem på rist og tar av bakepapiret. Du kan lage smørkremen mens kaken kjøler seg ned
  8. Sikt melisen slik at den er fri for klumper, og bland den med smøret i en kjøkkenmaskin. Kjør på medium til du har fått en myk konsistens.
  9. Løs opp espressopulveret (til fyllet) i varmvannet, og tilsett blandingen i fyllet mens det ennå er varmt, og mens kjøkkenmaskinen går
  10. Kakebunnene MÅ være helt avkjølt før du begynner å pynte, ellers smelter fyllet!
  11. Plassér den ene kalde kakebunnen opp-ned på et kakefat, og smør omtrent halve fyllet på toppen, før du legger den neste kakebunnen over med rett side opp
  12. Pynt med resten av fyllet på toppen, rasp sjokolade over og dekorér med valnøtter

Denne kaken har en rustikk sjarm, så en litt "uferdig" presentasjon med fyll som kommer ut av midten og en litt "grov" look er bare fint!

Har du prøvd oppskriften?
Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet under!


SISTE PUBLISERTE:


 
Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver