Blir det en god glutenfri jul? Vi tester utvalget i butikkene!

Imgae source: http://bluewaterlakeanna.com/wp-content/uploads/2014/12/Host-a-Christmas-Cookie.jpg

Imgae source: http://bluewaterlakeanna.com/wp-content/uploads/2014/12/Host-a-Christmas-Cookie.jpg

Hva med de som ikke vil bake til jul?

Ok. Vi baker mye, det er det ingen tvil om. Vi synes det er gøy, og har blitt ganske gode til det etterhvert. Men hva med dem som ikke baker? Noen synes jo det er ekkelt med klissete deig på fingrene, mel i håret - og enkelte får alltid eggeskall i røra? De finnes. Det er mange av dem. Og de skal antakeligvis feire jul, og spise julekaker som oss andre. 

Hva om de ikke har mødre, fedre, kjærester, venner, sønner, naboer eller døtre som gidder/kan/klarer å bake til dem? Skal de da ha en JULEKAKEFRI jul? Uaktuelt, tenker vi. Vi unner INGEN en jul uten kaker! Så klart, vi skjønner at det kanskje finnes én, maks to, som ikke liker kaker - og det kan vi jo til nød akseptere. MEN de fleste liker jo kaker! Og alle som liker kaker bør få kaker til jul!

Vi bestemte oss derfor for å sjekke ut norske butikkers julesortiment. Finnes det i det hele tatt noe utvalg her i Norge - får Ica, Rema og Meny inn julevarer?


VI GÅR "JULEBUKK" I OSLO´'S BUTIKKER

 Først la oss ta turen til vårt yndlingsbakeri: Baker Brun i Markveien i Oslo!  
e har et ganske genialt konsept; nemlig Glutenfri tirsdag!

Glutenfri butikker i Olso
glutenfri butikker i oslo

Er det rart vi elsker dem?? Det glutenfrie sortimentet deres er bredt og deilig - litt stive priser (det er vi jo forsåvidt vant til) - men når bakervarene smaker så godt som de gjør så glemmer vi prisen - i alle fall til maten er spist og fortært. De kan friste med digge boller, muffins, sjokoladekake, nydelig brød, rundstykker og skolebrød.

Jeg tok turen - for å sjekke ståa på julesorimentet. Bare for å oppdage at de ikke tar inn glutenfrie varer fra 16.desember til 04.januar!

Sjokk og vantro. 

Det er jo den tiden mine glutenfrie medsøstre og brødre trenger Baker Brun aller mest! Forklaringen er dog ikke at de ikke unner cøliakere julekos - leverandøren er rett og slett bortreist! På verst tenkelig tidspunkt. Så beklager! Her får jeg håpet deres oppe, for så å kaste det i bakken.

Terningkast: 0

Vi får håpe dagligvarehandelen gjør en bedre jobb..


glutenfri butikker i oslo

VI STARTER DAGLIGVARERUNDEN PÅ MENY GRØNLAND TORG

Kjent for sitt store utvalg. Av mat. For folk som liker hvetemel.

Her er den glutenfrie avdelinga ganske bra. 6 hyllerader full med hvetefrie og allergivennlige varer. Flere versjoner av samme produkt, så du får litt valgfrihet. Men vi registerer at de ikke har hentet inn spesiell julemat. Dessuten får de trekk for plassering - du må lete litt for å finne reolene. Vi går videre - med halen mellom beina.

Terningkast: 4 


MENY RINGNES PARK

Og for en herlig glutenfri avdeling de har her! Jeg skulle tatt med målebånd, for her strekker sortimentet seg over mange hyllerader.

Men hvor er det glutenfrie julesortimentet? IKKE-EKSISTERENDE.

Mange andre glutenfri godbiter trekker uansett terningkastet opp - til nesten toppkarakter!

 Terningkast: 5 


glutenfri butikker oslo

RIMI HAUSMANNSVEIEN OG TRONDHEIMSVEIEN

Vel vel. Ingen glutenfri julemat så langt øyet kan se. Dette begynner å bli en vane, en dårlig en sådan. Rimi Hausmansveien imponerer (ikke) med to spinkle rekker glutenfri mat.

I Trondheimsveien strekker sortimentet seg litt lenger - men det er forsatt ingenting å rope hurra for.

Dere kan bedre, Rimi!

 Terningkast: 2


glutenfri pepperkakedeig i butikk

LIFE HELSEKOST

Hurra! Life Helsekost smalgangen fører glutenfri pepperkakedeig! Og den er fri for alle slags ulumskheter! Laget med ekte rørossmør, uten palmeolje, hvetestivelse og tilsetningssoffer. Kjempegod er den også, med deilig kryddersmak.

 Terningkast: 6


MARKS & SPENCER, STEEN OG STRØM

marks & spencer glutenfritt oslo
marks & spencer glutenfritt julemat

Ok - selv om vi ikke finner glutenfri julekaker noen plass i Oslo - så er engelske Marks & Spencer helt sikkert redningen! London bugner jo over av glutenfri julealternativ, så klart de har tatt med seg disse produktene da de nylig flyttet over dammen.

Jeg var full av entusisasme da jeg endelig skulle prøve min min yndlingsbutikk - nå på norsk jord. 

Men jeg må skuffe dere. M&S har riktignok en reol som er tilegnet "de som ikke spiser hvete" - men julematen glimret også her med sitt fravær. Buuu!

Terningkast: 3 

(Plusspoeng for masse kjeks - minuspoeng for mye sukker) 


glutenfri butikker oslo

VI TESTER ICA, STORO SENTERET

Vi har hørt masse bra om Icas glutenfrie utvalg - og tenkte; HER. Her har de kanskje ordnet noe julemat til oss. Men det er visst bare å gi opp! Julematen er ikke-eksisterende. Men; Ica får pluss i margen for et fint utvalg - til å være Norge. Avdelingen er ikke gjemt bort i et hjørne, det er lett å finne fram - OG det er mye bra å velge mellom! Bra, Ica - vi liker deg. Skaff deg julesortiment til neste år så lover vi deg toppkarakter!

Terningkast: 5


glutenfri butikker oslo

REMA, LAKKEGATA

Vi kunne ikke avlutte testen uten å stikke innom Reitan-gruppens baby, nemlig Rema. Lave priser, ja da, men har de et tilbud til allergikere? 

Rema overrasker faktisk positivt, de er lave på pris OG de satser på alternativer til de som ikke kan spise hvete. Synes disse sju radene er tipp topp - plasseringen er enda bedre (Du kan ikke unngå å gå forbi) men julematen er ÅPENBART ikke-eksisterende.

Rema triller uansett til en 5-er på terningen!

Terningkast: 5


KONKLUSJON:

Vi gir det norske glutenfrie julesortimentet terningkast 0 - i og med at det rett og slett er ikke-eksisterende! Du må rett og slett lære deg å bake - eller nøye deg med pepperkakedeigen fra Life Helsekost. Men kan du bake, kan vi friste med masse deilige glutenfrie oppskrifter!

Til Oslo's butikker sier vi:

image source: fromthebottomofthebarrel.files.wordpress.com

image source: fromthebottomofthebarrel.files.wordpress.com

Forøvrig er disse godsakene er gode og glutenfrie åre rundt - og kan være et deilig julealernativ:

  • Marshmallows
  • Pikekyss
  • kokosboller
  • Sarah Bernard
  • Kokosmakroner
  • Marsipan
  • Enkelte typer kransekake er naturlig glutenfri; spør i butikken

Nb: sjekk alltid innholdsfortegnelsen - Disse varene er ikke nødvendigvis ALLTID glutenfrie, og enkelte ganger kan de være laget uten gluten men likevel ikke være trygge for cøliakere!

Vi ønsker deg er super jul med mange godsaker uansett, og følg med på bloggen for utrolig mange fristende glutenfri godbiter!

Krysser fingrene for at norske butikker tar seg sammen til neste år!


 
Kjerstin Marie Ofstad Drager - The Gluten Free Lifesaver