Verdens beste karamellpudding -med og uten melk!

Den aller beste desserten!

Bestemoren min var sjefen av karamellpudding. Med trente fingre smeltet hun sukkeret i pannen, uten å brenne fingrene. Resultatet ble alltid feilfritt - puddingen var fløyelsmyk, gyllen og fantastisk.

Siden bestemoren min gikk bort, så har det vært faren min sin oppgave å lage den perfekte puddingen. Ikke like grasiøst, vanligvis ledsaget av banning og et glass isvann for fingrene, men puddingen blir likevel en suksess!

Karamellpudding er Norges mest populære dessert, men det er ikke noe vi spiser til hverdags. Det er en jule-tradisjon, og i min familie spiser vi det kun én dag i året; nemlig selve julaften! Butikkene er fulle av etterligninger, men jeg forsikrer deg om at ingenting kommer i nærheten av ekte, hjemmelaget vare!

Karamellpudding har alltid vært min favoritt-dessert, og det kommer det alltid til å være. Fordi den lages primært med melk og egg, så er den en næringsrik dessert, uten mengder av fett og sukker. Det har blitt hevdet at du kan leve på karamellpudding alene, og likevel få alle næringsstoffer du trenger! Selvfølgelig vil jeg ikke anbefale det, selv om jeg skulle ønske jeg kunne! 


Uten melk, nøyaktig like god!

Jeg kan ikke drikke melk akkurat nå, og jeg er ikke alene. Men jeg er absolutt ikke villig til å gi opp karamellpudding av den grunn!

Jeg har lagt ut oppskrift som passer både de som tåler og ikke tåler melk. Den eneste forskjellen på puddingen med eller uten melk, vil være at puddingen med rismelk vil få en noe mørkere farge. Uansett vil desserten din bli et stykke deilig kunst!

Nam nam nam!

 

 


For den opprinnelige puddingen (med melk), trenger du:

  • 200 ml sukker (for å lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 600 ml melk
  • 300 ml fløte
  • 5 ss sukker
  • 8 økologiske egg 
  • Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)

For melke-fri pudding trenger du:

  • 125 gram sukker (for å lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 625 ml rismelk (eller så kan du prøve med andre nøytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken på; det kan være store forskjeller, så prøv den først)
  • 100 gram sukker (for puddingen)
  • 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
  • 3 hele egg og 4 eggeplommer

Fremgangsmåte:

Begge pudding-versjonene er laget på samme måte.

Ha en metall-brødform klar ved ovnen. Vær forberedt på veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, så barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!

  • Forvarm ovnen til 120 grader.
  • Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft. 
  • Smelt sakte på lav varme, ikke rør i blandingen! 
  • Når sukkeret er smeltet, skru opp varmen for å oppnå en fin karamellfarge. Formålet med sitronsaften er å unngå at det brenner seg for tidlig. Jo mørkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier å foretrekke er lysere pudding.

Nå kommer utfordringen;

Melkefri karamellpudding som smaker akkurat like godt!
  • Hell den varme karamellen i brødformen. Iført grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig å ikke brenne fingrene! Vær svært forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
  • Hell varmt vann umiddelbart i pannen for å fjerne karamellen før den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
  • Hell melk og fløte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk å dele stangen i to. Kok opp under omrøring - eller "juks" ved å bruke en elektrisk visp.
  • Når melken koker, ta kaserollen av varmen og la den avkjøles litt.
  • Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
  • La blandingen hvile i 10 minutter for å fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
  • Sil blandingen inn i den karamelliserte brødformen, så blir du kvitt eventuelle klumper.
  • Sett brødformen på en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brødformen. 
  • Stekes på nederste rille i 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele når berører overflaten med baksiden av en våt skje.
Melkefri karamellpudding som smaker akkurat like godt!


Puddingen kan (hvis du ikke har tålmodighe til å vente!) spises varm, men den skal egentlig spises kald. La den avkjøles i kjøleskapet til den er gjennomkald! (Som regel til neste dag).Snu den forsiktig opp-ned på en tallerken, og beundre din perfekte pudding med karamellsaus som siver ned på sidene!

Serveres vanligvis med en klatt pisket krem -hvis du ikke kan ha melk så kan du vispe kokoskrem stivt!

Nå gleder jeg meg til jul!


Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver