Verdens beste glutenfri pepperkaker!

Hva er vel julen uten pepperkaker! Og helst skal de smake akkurat slik de gjorde i fjor, og året før, og året før..

Glutenfri pepperkakebaking trenger slettes ikke være komplisert, og det kan smake akkurat slik det skal, uten mye om og men. 

Denne enkle pepperkakeoppskriften er virkelig verdens aller beste, og det helt uten gluten! Du kan til og med lage disse pepperkakene uten melk og egg.

Dette trenger du:

  • 150 gram romtemperert smør (eller melkefri smørerstatning -bare ikke av den smøremyke typen)
  • 1 egg eller eggerstatning (husk at eggerstatning kan endre deigen litt, så prøv deg frem. Tilsett gjerne 1 ts xantan i deigen hvis du kutter egg)
  • 500 gram hvitt glutenfritt mel (du kan bruke GFL's egen melmix som du finner på denne linken)
  • 250 gram mørk sirup
  • 150 gram sukker
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt pepper
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1-2 ts malt nellik
  • 2,5 ts bakepulver

Slik gjør du det:

  • Bland smør og sukker til det er hvitt, og tilsett så egg. 

  • Når blandingen er jevn tilsetter du krydder og bakepulver
  • Deretter tilsetter du sirupen, før du forsiktig rører inn melet. 

Nb: Alt glutenfritt mel er forskjellig, så du må selv passe på at deigen får riktig konsistens. Den skal ikke være for fast (som en brøddeig), men heller myk og litt smulete som en "cookie dough". Hold gjerne tilbake litt av melet slik at du senere kan arbeide det inn i deigen hvis den viser seg å være for myk.

  • Når deigen er klar pakker du den inn i plastfolie og lar den hvile seg i kjøleksapet over natten. Ja, det er litt kjedelig å vente, men pepperkakene smaker bedre når krydderet virkelig har fått trukket seg inn. Samtidig vil deigen være enklere å jobbe med når den har fått kjølt seg ned.
  • Dagen etter (eller opp til 3 dager går bra) vil du kjenne at deigen er litt hard, men den mykner raskt opp når du begynner å kna.
  • Varm opp ovnen din til 160 grader (noe lavere for vifteovn), og gjør klar stekebrett med bakepapir, samt mel for utkjevling.
  • Kjevle deigen veldig tynn for sprø pepperkaker, og litt tykkere for en mykere utgave. Ca en halv centimeter gir sprø pepperkaker!
Tips: Det lønner seg å steke ett brett mens du forbereder det neste. 3 brett fungerer aller best, slik at en porsjon kan kjøle seg ned mens den andre er i ovnen.
  • Pass på at pepperkakene ikke stekerfor lenge. Mine er ferdige på 11 minutter, men alle ovner er forskjellige. Bare husk på at de plutselig brenner seg, så følg med!
  • Jeg steker alltid en prøvekake når jeg bruker en ny type mel for første gang til denne oppskriften. Hvis pepperkaken hever seg for mye, eller "flyter ut" i kantene, så må du enten kjevle tynnere eller ha i mer mel; eventuelt begge deler.
  • Når peppekakene er ferdig stekte, lar du dem hvile i noen minutter på brettet (de vil være myke ennå) før du flytter dem over på rist. 
  • Oppbevar i boks med tett lokk.
  • Pepperkaker kan gjerne fryses

Tips: Pynt gjerne pepperkakene med melis som lages med eggehvite og sitronsaft; Da både smaker den godt og holder seg veldig fin og hard på pepperkaken!

Da mangler bare gløgg og mandariner så er jula i boks!


Mer jul på bloggen:


 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver