Saftig glutenfri og melkefri eplekake med høstens norske epler!

oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Nå er det sesong for norske epler!

Finnes det noe bedre enn en god, gammeldags, saftig eplekake? Med nyplukkede norske epler til og med!

Eplekake er en desidert favoritt for meg. Ikke bare minner den om barndommens søndagsbesøk hos farmor og farfar, men det er noe helt spesielt når man kan plukke noen av ingrediensene selv. Hvis du ikke er så heldig å ha epletrær i hagen, så får du kjøpt nydelige, friske, norske epler i butikken hele høsten.

Denne oppskriften på saftig glutenfri eplekake er helt himmelsk! Jeg lagde to store kaker, og de forsvant altfor fort :) Kaken er myk og søt, med akkurat nok syre fra elpene, og den holder seg fersk lenge!

Norske epler er magiske!

Norske epler er magiske!

Høsten er herlig!

Som du kanskje vet, så flyttet jeg nettopp fra London til Trondheim. Noen stusset litt på hvorfor jeg valgte å flytte akkurat i det den tunge vinteren er på vei innover Norges land, og sannheten er at det gjorde jeg med vilje! Etter årevis i Australia, New Zealand og andre "varmere strøk", så er det nettopp de kalde årstidene jeg savner! 

Visst er det høst i London også, men jammen er det lite som slår Norge når landskapet skifter farge og snur nesa mot jul!

LES OGSÅ: Glutenfri eple- og blåbærsmuldrepai med kokosnøtt-topping!

Oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Eplekake hører høsten til

Lukten av frost og rå jord, vinden som suser rundt hushjørnene, og de flammende trærne som omkranser trehusene imponerer kanskje ikke en solsøkende nordmann, men det er noe helt utenom det vanlige for en hjemvendt "verdensborger" som meg! 

Og nå som jeg loffer rundt på parketten i saueskinnstøflene mine med et pledd rundt den hutrende kroppen, er det INGENTING som smaker bedre enn varm, hjemmelaget glutenfri eplekake med krem, og en stor kopp te!

Foto: Bigstock

Foto: Bigstock

Oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Denne kaken kan gjøres melkefri

  • 3-4 syrlige norske epler med skallet på
  • 1 ss malt kanel
  • 200 gram smør (her er det mulig å bruke margarin uten melk - ikke smøremyk)
  • 150 gram sukker 
  • 150 gram glutenfritt mel Jeg brukte Mix C fra Schär
  • 5 mellomstore økologiske egg fra frittgående høns 
  • 2 ts bakepulver
  • Melis til pynt

Tips: I en langpanne må du doble denne oppskriften!

Oppskrift på saftig glutenfri eplekake
Fyll røra i formen og tilsett eplebåter

Fyll røra i formen og tilsett eplebåter

saftig glutenfri eplekake
  1. Vask først eplene og skjær dem i tynne båter. Fjern kjernehuset. Strø kanel over eplebåtene.
  2. Forvarm ovnen til 180 grader
  3. Litt avhengig av hvilken form du bruker, kan du velge å legge eplene i ulike mønster. Jeg brukte en rundform, så jeg la eplene pent i bunnen først. Husk å smøre formen godt! Bruk gjerne litt malt ris (ikke rismel) i formen, som erstatning for semulegryn. 
  4. Begynn med å piske smør og sukker. Om smøret ditt ikke er romtemperert så kan du raspe det med rivjern. Pisk til blandingen er lys og luftig.
  5. Tilsett ett egg av gangen, mens kjøkkenmaskina går i lavt tempo. La egget blandes godt inn før du tilsetter neste.
  6. Blandt mel og bakepulver godt, og sikt det inn i røra mens kjøkkenmaskina fremdeles går på lav hastighet.
  7. Når melet er rørt inn og røra er jevn, heller du den over eplene i forma. Du må gjerne legge flere lag med epler, for da blir kaken ekstra saftig! 
  8. Stekes i 45 minutter, eller til du kan stikke en fyrstikk i midten av kaken uten at det henger røre igjen på den. Steker du for lenge blir den tørr.
  9. Avkjøl kaken i formen i noen minutter, før du overfører den til en rist. Når kaken er nedkjølt (men ikke helt kald; den smaker best sånn!) så heller du melis på toppen!

Nb: Husk at alle ovner er forskjellige. Du må følge med på kaken i de siste 10 minuttene!

Tips: du kan selv kverne ris i blender, mandelkvern eller kornkvern.

oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Deilig eplekake smaker best servert med pisket krem eller vaniljeis, men det kan også passe med en liten dæsj rømme eller kesam!

Hvis du har mye epler, så kan du godt lage flere kaker og fryse de. Den smaker like godt etter at den har vært fryst. Uansett om den har vært i fryseren eller ikke, så anbefaler jeg å varme den noen sekunder i mikrobølgeovnen før servering, om den da ikke serveres rett fra ovnen :)

LES OGSÅ: Den fantastiske kålrotkaken som smelter på tunga!

oppskrift på saftig glutenfri eplekake

Da håper jeg eplekaken faller i smak, og ønsker dere alle en herlig høst!


siste publiserte


Ingvild Kristine Ofstad The Gluten Free Lifesaver