Super og enkel oppskrift på perfekt glutenfri pizzabunn!

Super og enkel oppskrift på glutenfri pizzabunn

Det er enkelt å lage supergod glutenfri pizzabunn!

Pizza har uten tvil blitt norges nasjonalrett, og desverre spiser vi mest av den frosne typen. Siden Grandiosa's lansering på 80-tallet har vi nordmenn hatt i oss hele 350 millioner pakker av den høyt elskede lefsa med paprika og skinke (kilde: Wikipedia). Ikke vet jeg hvor mye vi har spist tilsammen, nå som butikkene har flere typer ferdigpizza enn de har grønnsaker, men det er kanskje like greit å ikke tenke på det.

Misforstå meg rett, jeg er absolutt en pizzafan! Jeg spiser til og med Grandiosa, nå som de har kastet seg på glutenfribølgen. Med måte vel og merke. For eksempel de gangene jeg har kommet hjem til Norge på besøk, og kastet i meg alt av norsk matkultur; fra leverpostei til raspeballer. Da er Grandisen god å ha, for det henger unektelig noen gode studentminner i den tørre skinka og den ynkelige ketsjupgarnityren :)


super og enkel oppskrift på glutenfri pizzabunn

ferdigpizzaen er full av tilsetningsstoffer

Gamle minner til side, ferdigpizza er ikke akkurat helsekost. For oss som ikke spiser gluten blir dette utsagnet faktisk enda mer aktuelt. Har du noen gang tatt deg tid til å lese innholdsfortegnelsen på en glutenfri ferdigbunn? Da skal du jammen ha god tid, for der står det mye! Det er langt ifra mel, vann, gjær og that's it! 

Ferdigbunnene som ligger vakumpakket i butikkhylla (and don't get me started on wraps!!) er konserveringsmiddelverstinger. Det skal så sykt mange tilsetningsstoffer til for å holde den pizzabunnen "fersk", at det kanskje tærer mer på helsa enn den osten du hiver på toppen!

Ja, klart det er greit å kunne "hive en pizza i ovnen" uten for mye stress. Den er jeg med på. Men hvor mye stress er det egentlig å lage bunnen selv? Langt mindre enn du kanskje tror!


glutenfri pizza kan være sunt det!

Ikke bare er det kjempeenkelt å lage glutenfri pizzabunn selv, det smaker også så utrolig mye bedre, og ikke minst er det sunnere. Jommen er det ikke billigere også! Så hva venter du på?

En bra oppskrift er det du venter på, tenker jeg. Og her er den; min favorittbunn!

Dette trenger du:

 • 250 ml lunkent (40 grader) vann
 • 7 gram tørrgjær (ca en porsjonspose)
 • 2½ ts sukker(dette hjelper hevingen)
 • 400 gram av The Gluten Free Lifesaver's egen glutenfrie melblanding
 • 1 ts salt
 • 1 stort økologisk egg fra frittgående høns (kan byttes med eggeerstatning)
 • 2 ss olivenolje
 • ½ ts bakepulver
 • 2 ts eddik

Nb: Hvis du velger å bruke en annen melblanding, så bytter du ut vannet i oppskriften med melk eller rismelk, og tilsetter 1 ts xantan gum! Soyamelk egner seg forøvrig ikke like godt.

Fremgangsmåte:

 • Bland lunkent vann (nb: mål gjerne temperaturen) med sukkeret og gjæren, og sett gjærblandingen til sides på et lunt sted for å aktivere den. Gjæren er klar når den har skummet opp fra 2/3 til dobbel størrelse.
 • Hell melet i en bolle, bland bakepulveret godt inn, og lag en grop i midten. I gropen knekker du egget, og heller i olivenoljen, eddiken og gjærblandingen. Rull opp ermene og kna deigen godt sammen.
 • Forvarm stekeovnen til 200 grader (vifteovn)
 • Når deigen er jevn, strør du litt glutenfritt mel over den, dekker med plast, og lar den heve til den har doblet i størrelse.
 • Press eller kjevle deigen direkte på bakepapiret, eller på en pizzapanne. Bruk gjerne litt ekstra glutenfritt mel eller 1 ts olivenolje hvis deigen er klissete.
 • Forstek pizzabunnen i maks 10 minutter -den skal ikke være gjennomstekt, bare få en fastere skorpe og lett heving.
 • Ta pizzabunnen ut av ovnen, og la den hvile i 5 minutter før du smører på fyllet. 

TIPS: Du kan lage flere pizzabunner som du halvsteker og fryser, så har du fiks ferdige bunner for hånden når du får lyst på pizza!


Hvis du fikk lyst på pizza nå, så må du prøve deg på fredagens nye oppskrift på deilig, eksotisk thaipizza med banan! Min favoritt!


siste publiserte


Ingvild Kristine Ofstad