Herlige glutenfrie kolakaker (svenske karamellkjeks)

Glutenfri oppskrift på kolakaker

Kolakaker er "alles" favoritt nå om dagen, og visst kan de lages glutenfritt! Denne oppskriten er også eggefri og kan gjøres melkefri.

Jeg har hatt en glutenfri kolakakeoppskrift på den engelske bloggen i mange år, og den har blitt en stor hit i både USA, Australia og England, så det er ikke bare oss nordmenn som har lagt sin elsk på disse herlige svenske godbitene :)

Glutenfrie kolakaker er kjempeenkle å lage, de er ferdige på 1-2-3, og de smaker utrolig godt. Ikke rart de har blitt så populære!

Denne oppskriften lager omtrent 40, alt etter hvor store du skjærer dem.



Du trenger:

  • 1 dl sukker
  • 1 ts lys sirup (du kan også bruke mørk sirup om du liker en sterkere smak)
  • 100 gram romtemperert smør (evt melkefri margarin som ikke er smøremyk)
  • 2,5 dl glutenfri lys melblanding (jeg anbefaler denne glutenfrie melblandingen)
  • 1 ts bakepulver
  • 3-5 dråper vaniljeekstrakt (kan bruke essens)

TIPS: Om du ikke har en glutenfri melblanding for hånden, kan du bruke en tredjedel rismel, bokhvete og potetmel tilsatt 1 ts xantangum.

Fremgangsmåte:

1) Forvarm stekeovnen til 175 grader (165 ved vifte), og dekk et stekebrett med bakepapir
2) Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til du får en myk deig
3) Form fingertykke "pølser" av deigen, like lange som stekebrettet ditt. Trykk pølsene lett ned med fingrene eller en gaffel.

4) Stek "pølsene" som de er i ca 12 minutter. Ikke vent til deigen har blitt brun, de skal være lyse i fargen (om du da ikke har valgt å bruke mørk sirup).
5) når du tar brettet ut av stekeovnen skjærer du straks kolakakene i diagonale skiver mens de ennå er myke. La de avkjøle seg litt før du legger dem på en rist. Separer kolakenene når de har kjølt seg helt ned.

Oppbevares i en kakeboks i romtemperatur. Kan også fryses.

Velbekomme, og god jul! :)

Enkle og gode glutenfrie kolakaker

jul på bloggen


ingvild.kristine.blog.bio.png