Sjokolade fra Freia eller Nidar i påska? Vi har svaret!

foto: Besnon kua/ creative commons/ flikr/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/modified:text added

foto: Besnon kua/ creative commons/ flikr/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/modified:text added

Nå er påska rett rundt hjørnet! Det er bare å glede seg til skiføre, sol, appelsiner og sjokolade! Men hvilken sjokolade skal du pakke i sekken? Er du en av dem som har lagt sin elsk på sjokoladeegg med fyll?

De siste årene har påskeeggene fra Freia og Nidar med sjokoladefyll blitt superpopulære. For noen blir det rett og slett ikke påske uten. 

Men hva er det egentlig i disse populære kaloribombene? 


Fylte sjokoladeegg er ikke glutenfri

For det første er de ikke trygge å spise for cøliakere. Både påskeeggene fra Freia og fra Nidar kan inneholde gluten. Hvis du ikke har cøliaki, men en  glutenintoleranse, så er det mulig at du likevel kan spise dem. Dette må du snakke med legen din om.

foto: klikk.no

foto: klikk.no

For det andre inneholder begge disse produktene mye mer enn kako og melk, i motsetning til hva reklamen prøver å overbevise deg om. 

For å oppnå riktig konsistens, smak og holdbarhet så er produsentene avhengige av å tilsette emulgatorer, fargestoffer, smakstilsetninger og annet som ikke hører hjemme i kroppen vår. Hvis du lurer på hva disse stoffene gjør med kroppen din så kan du lese posten som heter "Fargestoffene i maten vår -Sannheten matvareindustrien ikke vil at du skal vite om".


Palmeolje er et "must" ifølge Freia

foto: nidar.no

foto: nidar.no

Palmehelgen har nesten fått en ny betydning nå som vi får i oss palmeolje påska gjennom!

Nå vet "alle" (du leste kanskje diskusjonen rundt palmeoljeinnlegget til Sophie Elise ) at påskeeggene inneholder palmeolje. Plameolje finnes i mye av maten vi spiser, og Freia uttaler i følge Nettavisen at " det finnes ikke noe alternativ. Påskeeggene kan ikke lages uten palmeolje."

Nidar på sin side, med sine sjokoladeegg, sier at det er fullt mulig for dem å produsere eggene uten palmeolje, og at de har som mål å fjerne palmeoljen i dette produktet innen påsken 2016 (kilde: Nettavisen)

Hvorfor klarer ikke Freia det som Nidar gjør med glans?


Palmeolje ødelegger både helsa og planeten vår

fot: phil guest/ creative commons/ flikr/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

fot: phil guest/ creative commons/ flikr/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Palmeolje er ikke bra. Verken for oss eller for naturen. Den tyktflytende oljen inneholder like mye mettet fett som smør, og er mer skadelig for kroppen enn all annen vegatbilsk olje. Faktisk er det slik at kun 2,5 teskjeer palmeolje inneholder mer mettet fett enn hele ditt daglige anbefalte inntak!

Konsistens og brukervennlighet gjør at palmeoljen er en egnet ingrediens i en hel rekke matvarer, og den blir dermed mye brukt innenfor matvareindustrien. Det er palmeoljen som bidrar til at fyllet inni Freias påskeegg blir akkurat hardt nok til å kunne oppbevares i romtemperatur, og akkurat mykt nok til å kunne spises med skje.

Palmeoljen er også kjent for å bidra til rovdrift av områder med regnskog. Urbefolkning, dyrearter og vegetasjon utryddes i palmeoljeindustriens navn. Så hva kan vi gjøre for å unngå dette? Jo. Pass på å kjøpe produkter fra selskaper som bruker olje fra sertifiserte tilbydere, eller enda bedre; unngå å kjøpe produkter som inneholder palmeolje! 


Palmeoljen har både Freia og Nidar til felles, men det finnes andre ting som skiller dem drastisk fra hverandre. 

foto: mondelezinternational.no

foto: mondelezinternational.no

De fleste produktene fra Freia som jeg har kommet over "kan inneholde hvete", ikke bare påskeeggene. Jeg leter stadig etter glutenfri varer fra Freia, og blir skuffet omtrent hver gang.

De fleste produktene fra Freia som jeg har kommet over er stemplet med en advarsel om innhold av hvete. Det er umulig å si om Freia klarer å smitte alle produktene sine med gluten, eller om de i latskapens navn bare merker alt med allergiadvarsler for å slippe potensielle problemer. Uansett spiller det liten rolle, for det er rett og slett ikke bra nok!

Nidar derimot, er utrolig flinke til både å forhindre glutensmitte, og til å merke produktene sine riktig. Jeg kan spise det aller meste av godteriet fra Nidar, og nettopp derfor er det som regel deres produkter jeg kjøper. Og kanskje aller viktigst; jeg føler meg helt trygg når jeg spiser dem.

Nidars påskeprodukt  "Plommen i egget" er merket med en glutenadvarsel, men de har mange andre sjokoladealternativer man kan nyte i påsken, selv med flere allergier. 


Freia synes at produktene kan "svare for seg selv"

Jeg har brukt mye tid på Freia sin hjemmeside for å finne svar på spørsmål om allergi og innholdsfortegnelser, men til min store frustrasjon dedikerer de ikke plass til sånt. De kjører høy markedsføringsfaktor med lavt innhold, og selv om nettsiden deres ser fin ut så er den ikke veldig brukervennlig.

foto: mondelezinternational.no

foto: mondelezinternational.no

Jeg kontaktet Freia, eller Mondelez International som de egentlig heter, for å finne ut av hva som befinner seg i påskeeggene, og om de er trygge for meg å spise.

Mondelez sendte meg raskt svar, men jeg ble ikke så veldig mye klokere. Blant annet skriver de at "den mest korrekte og oppdaterte informasjonen" befinner seg "på forpakningen". Med andre ord ønsker de å la pakkene "svare for seg selv". De bekrefter derimot at påskeeggene kan inneholde hvete, så det er ingen tvil om at cøliakere må holde seg unna.

Det er fint at Mondelez (Freia) er flinke til å svare raskt på henvendelser, og de forsikrer meg om at de tar allergier seriøst, men jeg må si at både Freias nettside og holdningene deres til nytteverdien av forbrukernes tilgang til allergenopplysninger er heller laber. Skal ikke forbrukeren kunne henvende seg til produsenten for utfyllende informasjon? Her er det noe galt med ansvarsfordelingen.


Nidar tar allergiansvar

Nidar på sin side, har dedikert mye plass og energi til allergikerne. De gir utfyllende opplysninger, og du kan til og med laste ned en allergentabell fra nettsiden. Med andre ord er ikke Nidar bare flink til å passe på at produktene deres ikke er smittet med allergener, de er også utrolig dyktige på å opplyse kundene sine.  

foto: nidar.no

foto: nidar.no

Det er sånn det skal gjøres, og selv om jeg synes det sier seg selv at kunder har krav på utfyllende opplysinger, så vil jeg gjerne sende en "thumbs up" til Nidar, og si bra jobbet!


Løsningen lager du selv!

Så hva skal man spise da, i påsken, hvis man hverken tåler gluten eller vil ha i seg palmeolje?

Følg med på bloggen, for snart blir oppskriften på disse fantastisk deilige og enkle Ostekakefylte Sjokoladeeggene lagt ut!

De smaker sykt mye bedre enn både Freia og Nidar sine påskeeggvarianter, og du har full kontroll over hva du får i deg av ingredienser. Dessuten imponerer de veldig der de troner i eggeglasset, fulle av påskestemning og herlig innhold!

Disee deilige ostekakefylte sjokoladeeggene lager du enkelt selv!
cover,  yum. gluten free magazine march 2015

cover,  yum. gluten free magazine march 2015

Denne oppskriften var forøvrig med i det store påskenummeret av det australske matmagasinet Yum. Gluten Free, som du kan se til høyre.

Følg med fremover, så får du smakt på disse vidunderlige godsakene i påska du også!

Hvis du har egne erfaringer med Freia, Nidar eller annet påskegodt så vil jeg gjerne høre fra deg :)


 
Ingvild Kristine Ofstad The Gluten Free Lifesaver