Naturlig vårrengjøring!

Mrs. Meyers er et oppvaskmiddel som også inneholder naturlige ingredienser. 

Endelig er våren her! Klokken er stilt til sommertid og solen henger med oss utover kveldene. Jeg er ikke annet enn fornøyd, men det må også nevnes at når vårsola dukker opp, så titter også støvet frem.. 

Av og til jobber jeg hjemmefra og da er det ikke uvanlig at jeg tar meg et par ryddepauser. Jeg har ganske mye å gjøre i dag, men når jeg skal sitte og jobbe utover kvelden,  så blir jeg gal av at det er et lag med støv i horisonten. Så, dagens arbeidspauser består altså av støvtørking.

For å ta en kjapp repetisjon;  Astrid heter jeg, og jeg har nettopp begynt å blogge for GFL.  I dag har jeg støv på hjernen, og ønsker å oppfordre deg til å lage et miljøvennlig vaskemiddel!


Kjemikalier til bekymring

Noe jeg også blir gal av, eller rettere sagt bekymret, er hvor utrolig ubehagelig det er å puste inn såpelukt og kjemikalier når jeg vasker! Det er nesten sånn at jeg vurderer å kjøpe meg et munnbind. 

Har du lagt merke til advarslene som finnes på baksiden av flaskene? De forteller oss at bare en kort eksponering av produktet kan forårsake alvorlig legemsbeskadigelse. Ikke skal vi få de på huden, ikke skal vi puste de inn, og vi må ihvertfall under ingen omstendigheter finne på å svelge de! -Hvorfor skal vi da dynke hjemmene våre med dem?

Slik kan de altså se ut, advarslene på helt vanlige vaskemidler.

Slik kan de altså se ut, advarslene på helt vanlige vaskemidler.

Mange studier i senere tid stiller spørsmålstegn ved hvor sunt det egentlig er for oss mennesker å omgi oss med slike sterke kjemikalier. Blant annet har forskere utviklet noe som kalles hygienehypotesen. Denne hypotesen utforsker hvor vidt den store økningen av allergier hos barn kan skyldes at vi bruker for mange kjemikalier, og at vi lever i et unatrulig "rent" miljø. 

Disse sterke vaskemidlene gjør nemlig mer enn bare å ta knekken på rusk og lort i stua di. De fjerner også alle de gode bakteriene kroppen din trenger for å opprettholde et sunt immunsystem. 

Jeg ville finne ut om det virkelig er nødvendig å bruke slike sterke produkter for å holde huset rent. Er alternativene like gode?


Naturlig rent med eddik

På nettet fant jeg flere tips og råd om miljøvennlig husvask, blant annet denne oppskriften på et naturlig "spray"vaskemiddel:

NATURLIG VÅRRENGJØRING MED KJØKKENUTSTYR OG MATVARER!

NATURLIG VÅRRENGJØRING MED KJØKKENUTSTYR OG MATVARER!

  1. Varm opp 1/2 dl blank eddik i mikroen. Eddiken skal ikke koke. 
  2. Tilsett 1 teskje oppvaskmiddel.  Valig Zalo eller lignende funker fint. Selv brukte jeg et merke som heter "Mrs. Meyers", oppvaskemiddelet inneholder blant annet  aromaterapeutiske og naturlige ingredienser. 
  3. Fyll vann i en tom sprayflaske, og tilsett blandingen. 

Vips så har du en supereffektiv og bakteriedrepende spray!  Jeg blandet alt i en bøtte, fordi jeg ønsket å vaske med klut, og vips så ble det rent gitt! Dette vaskemiddelet funker minst like bra som de sprayflaskene jeg vanligvis bruker, og ikke minst er det mye billigere!

Da jeg googlet etter naturlige vaskemiddeloppskrifter, fant jeg også diverse artige fakta.

-Visste du at ren eddik dreper 98% av bakteriene når du vasker?

Det visste ikke jeg! Det eneste jeg visste om eddik var at det lukter en smule vondt. På tross av det, vasket jeg huset med blandingen, og jeg må si det føltes bedre å vaske med mitt eget naturlige vaskemiddel enn å bruke diverse sprayflasker kjøpt i butikken!


Naturlig vaskemiddel for vanskelige flekker

Visste du forresten at du kan lage ditt eget supervaskemiddel med ingredienser du finner i matskapet?

Har du vanskelige flekker i leiligheten og på klærne, eller kanskje du vil pusse kjøkkenoverflatene dine skinnende rene? Da kan du lage en sterkere versjon av den naturlige vaskesparyen, ved å blande inn én teskje bakepulver eller natron.

Kommer du over en flekk som virkelig sitter, eksempelvis vinflekk eller blodflekk, så kan du blande to teskjeer natron med to teskjeer eddik, gni dette på flekken, la det sitte i fem minutter - før du vasker det av. Helt fantastisk og helt uten kjemikalier!

Eddik og bakepulverer er rett og slett matvarer. Det kan vel ikke bli tryggere enn det!

Bytt ut vaskemiddelet med natron.

Bytt ut vaskemiddelet med natron.

Det føltes absolutt bedre å vaske med denne miljøvrien! Jeg får ofte dårlig samvittighet overfor lungene mine om jeg for eksempel sprayer og skrubber dusjkabinettet med en sterk spray. Jeg tror jeg etterhvert må gå litt i dybden på vaskemidlene jeg bruker i hverdagen!

Har du dårlige erfaringer med vaskemidler, eller har du kanskje en oppskrift på en super naturlig variant?

Legg igjen tipset ditt i kommentarfeltet!


Astrid Dyson - The Gluten Free Lifesaver