Glutenfri tiramisu med mørk sjokolade og jordbær!

Oppskrift på deilig glutenfri tiramisu

Kanskje verdens beste dessert..

Jeg husker det var en Italiensk restaurant hjemme i byen der jeg vokste opp. Du kjenner kanskje typen; en sånn som har stått rakrygget og resolutt mot tidens tann, og nektet å følge strømmen. Veggene var dekket av kitschy Italienske klisjéer -søyler, statuer, kunstige blomster.. the works. Fra kjøkkenet runget høylydte oppkavede stemmer, og rundt bordene gikk familiens yngste med øvede hender. De kunne menyen utenat. Regningen tok de i hodet.

Oppskrift på deilig glutenfri tiramisu

De finnes over hele verden, disse små boblene av italiensk stolthet og husmannskost. Mannen min snakker hjertelig om sin lokale restaurant hjemme i Australia, og jeg tenker at det kunne godt vært den samme.

I tillegg til veggmalerier og fulle bord, har de alltid én annen ting til felles. Øverst på dessertmenyen, som kronen på verket, finnes det alltid en tiramisu.

Jeg elsker tiramisu. Mascarpone og eggeplomme over likør og kaffe.. mektig både i smak og i omdømme.

Som cøliaker ble det plutselig litt vanskeligere. Jeg måtte pent finne meg i å se familie og venner dyppe skjeen i sine herlige lag med krem og likør, mens jeg selv satt der med en sitronsorbet og et lengtende blikk. Tiramisu smaker himmelsk, men den er så absolutt ikke glutenfri.

Så fant jeg Schär Svoiardikjeks! Du har kanskje sett dem i butikken? De avlange luftige sukkerkjeksene i gul pakke, som man kanskje ikke helt vet hva man skal gjøre med i det norske kostholdet. Nettopp dem trenger du for å lage tiramisu!

Schär har vært så greie å sende meg en pakke, og det tok omtrent 5 minutter fra jeg åpnet eska til forkleet var på, og tiramisulagingen var underveis.

Herlighet så deilig det var å spise tiramisu igjen! Denne gangen helt glutenfri, og minst like deilig!


For å lage 2 store eller 4 små porsjoner, trenger du:

  • 150 gram glutenfri mørk sjokolade
  • 20 gram smør eller melkefri erstatning (ikke smøremyk)
  • Omtrent 8 svoiardikjeks ( Jeg brukte Schär sine) Hvor mange du trenger vil variere med hvor store serveringsglass du bruker.
  • En klype salt (jeg bruker Maldon, som jeg knuser med fingrene)
  • 175 ml sterk, varm kaffe
  • 20 ml (eller mer hvis du vil) kaffelikør slik som Kahlua eller Tia Maria. Du kan også bruke sherry eller dessertvin. la likøren vøre hvis du skal servere desserten til barn.
  • 2 store egg fra økologiske utegående høns (les mer om de store  forskjellene på vanlige egg og egg fra utegående høns her)
  • 50 gram sukker
  • 350 gram mascarpone
  • 100 ml kremfløte
  • En håndfull ferske jordbær i skiver
  • Ca 1 ts kakaopulver til pynt
Oppskrift på deilig glutenfri tiramisu

Fremgangsmåte:

  1. Start med å skille eggene. Visp eggeplommene med sukkeret og halvparten av likøren, til blandingen er hvit.
  2. Rør mascarponen til den er myk, og vend den forsiktig inn i eggeblandingen.
  3. I en annen bolle visper du kremen, og vender den deretter inn i mascarponeblandingen.
  4. Bruk så en ren bolle til å vispe eggehvitene stive. Bland inn et par spiseskjeer i mascarponeblandingen, og vend deretter resten veldig forsiktig inn. Dekk med plast, og la stå i kjøleskapet i ca en halvtime.,
  5. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Når sjokoladen er helt smeltet tilsetter du kaffen og resten av likøren.
  6. Dypp forsiktig savoiardikjeksene i sjokoladeblandingen, og plasser dem i serveringsglasset (eller -bollen)
  7. Når bunnen av serveringsglasset ditt er dekket av kjeks, bruker du en spiseskje til å øse over resten av sjokoladeblandingen slik at kjeksene blir skikkelig myke.
  8. Ta mascarponeblandingen ut av kjøleskapet, og dekk kjeksene med et tykt lag av krem. Fyll på med jordbær, og gjenta prosessen lagvis heckle til du har fylt serveringsglasset.
  9. Når du har fylt glasset setter du det i kjøleskapet i minst en time (gjerne mer) slik at tiramisuen kan stivne litt. 
  10. Når du tar den ut av kjøleskapet strør du kakaopulver over, og pynter med jordbær!

Server gjerne med ekstra jordbær, en god kopp italiensk kaffe, eller hvorfor ikke litt ekstra likør!

Buon Appetito! :)


 
Ingvild Kristine Ofstad - The Gluten Free Lifesaver