Den fantastiske kålrotkaken som smelter på tunga! (Glutenfri, melkefri, lavFODMAP og allergivennlig)

Deilig og saftig glutenfri og melkefri kålrotkake

Jeg må bare slippe alt jeg har i hendene og dele denne fantastiske kaken med dere!

De fleste tenker kanskje at kålrot er noe man bare kan spise til middag sammen med saltkjøtt og poteter. Det er tross alt det vi har vokst opp med. Men sannheten er at kålrot har så utrolig mye mer å by på!

Kålrot, eller kålrabi, er en utrolig sunn rotgrønnsak som ikke bare er stappfull av c-vitaminer, men også søt, smaksrik og veldig bruksvennlig. Vi har blitt vant til å tenke på denne "gammeldagse" grønnsaken som et litt kjedelig tilskudd til husmannskosten, men her er det mye mer å hente! 

Du er kanskje glad i gulrotkake, eller har fått smaken for gresskar i baksten? Så hvorfor ikke bake med kålrot! 


Er dette verdens sunneste kake?

Kanskje ikke. Den har jo både smør og olje. Men dette er en kake som er full av næringsstoffer, og nesten helt fri for allergener!

Jeg kom først på å prøve meg på en glutenfri kålrotkakeoppskrift da jeg gikk på en streng eliminasjonsdiett. Nesten alle frukter og grønnsaker var fjernet fra kosten min, men kålrot kunne jeg spise. Jeg har alltid vært glad i både gulrotkake og gresskarkake, og tenkte rett og slett "hvorfor ikke"!

Det sier litt om denne gode, gamle grønnsaken at den får bli igjen i kosten til mennesker som utredes for allergier og intoleranser.  Kålroten er rett og slett så full av nyttige næringsstoffer at den er av stor verdi for kroppen, og kan kompensere for mangelen på andre matvarer! Samtidig er den så fantastisk lav på allergifremkallende stoffer at den er trygg for omtrent alle!

Uansett hvilke tanker du hittil har gjort deg opp om kålrabi; denne kaken er intet mindre enn et fargerikt fyrverkeri! Fantastisk god på smak, utrolig saftig, absolutt noe utenom det vanlige, og ikke minst en rik kilde på c-vitamin!

Deilig og saftig glutenfri og melkefri kålrotkake

Min mest etterspurte glutenfri kake!

Lite visste jeg at mitt "crazy" eksperiment med kålrot skulle bli en dudnrende suksess blant mine venner og kjente. Den dag i dag er dette den kaken jeg oftest blir spurt om å lage, enten det er til bursdager, som muffins eller til og med til jul. Kålrotkaken er kommet for å bli!

Jeg har laget mitt eget melkefrie alternativ til "cream cheese frosting", men du må gjerne bruke vanlig gulrotkakefyll med kremost isteden hvis du foretrekker det. Du kan også bruke vanlig melis, slik som jeg har brukt på hovedbildet.

Kaken er forøvrig trygg for de aller fleste allergikere, og godkjent på RPAH eleminisjonsdietten og dermed "failsafe".


Du trenger:

En langpanne med høye kanter, eller to runde kakeformer. Den kan også lages som muffins!

6 Egg (Les hvorfor jeg velger mine egg med stor omhu, på denne linken) eller eggeerstatning
6 dl sukker (bruk helt vanlig hvitt sukker for lavFODMAP og  failsafe)
3 ts glutenfritt bakepulver
3 ts natron
2 ts naturlig (økologisk) vaniljeekstrakt
6 dl glutenfritt kakemel
4 dl raspet kålrot
3 dl nøytral olje (sørg for at oljen ikke er tilsatt antioksidanter hvis du er på en failsafediett.)
3 ts kanel (kutt ut kanel hvis du er på failsafediett)


Melkefritt alternativ til cream chesse frosting, eller gulrotkakefyll

Glasur:

60 ml melkefritt smør (eller vanlig smør hvis du tåler det)
2,5 dl melis
2 ts rismelk (eller den melken du foretrekker. Rismelk har veldig nøytral smak. Du kan selvsagt bruke kumelk)
1 ts sitronsyre (dette får du kjøpt i pulverform. Hvis du ikke har intoleranser eller allergier så kan du bruke sitronsaft isteden, men da må du kutte ut melk)


Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 175 grader, og legg bakepapir i formen.

baketips
  1. Begynn med å lage eggedosis av egget og sukkeret. Tilsett vaniljen mot slutten
  2. I en annen bolle blander du de tørre ingrediensene godt. Sil melet over i eggedosisen, og vendt det forsiktig inn. Her er det viktig å ikke ødelegge luften i eggedosisen. 
  3. Tilsett til slutt kålrabien og oljen, og rør forsiktig.
  4. Hell blandingen i formen, og stek i ca 40-45 minutter. Stikk en pinne i kaken mot slutten, og se om det sitter deig igjen på pinnen. Kaken er ferdig når pinnen kommer ut ren. Ikke stek for lenge, da blir kaken tørr!
  5. Mens kaken kjøler seg ned, kjører du alle ingrediensene til glasuren i en kjøkkenmikser til det er luftig. Du kan justere konsistensen ved å tilsette mer eller mindre melis eller veske. Du kan med fordel sette glasuren i kjøleskapet i 10 minutter, men ikke for lenge for da stivner det.
  6. La kaken kjøle seg helt ned før du smører på fyllet, ellers vil det smelte.

Kålrotkaken er seriøst nydelig! prøv bare å motstå den :)

Har du noen gode tips til grønnsaker som kan brukes i kaker?


SISTE PUBLISERTE:


 
Ingvild Kristine Ofstad