Glutenfri spaghetti med deilig tomatfri pastasaus og hjemmelagede kjøttboller

oppskrift på glutenfri spaghetti med tomatfri pastasus og hjemmelagede kj;ttboller

Tomatfri spaghettisaus er minst like godt!

Tomater smaker godt, finnes i nesten alt og er sunne og gode for de fleste. Men for noen av oss, inkludert meg selv, så skaper tomatene trøbbel. De er fulle av syre, som kan være hardt for fordøyelsen til enkelte, og for urinveisfunksjonen hos andre. I tillegg er tomater en kjent kilde til allergi. 

For de som ikke kan spise tomater kan det være en kjempestor utfordring å finne alternativer, men det er langt ifra umulig! Jeg er ikke allergisk, kun intolerant, så heldigvis for meg trenger jeg ikke frykte små mengder. Én ting er derimot helt utelukket, nemlig tomatsaus i store mengder, sliksom i tradisjonell pastasaus. Smaksrik tomatfri saus blir derfor en etterlengtet løsning.

Hver bursdag. så lenge jeg kan huske, har tradisjonen i familien vært at bursdagsbarnet får velge middag på dagen sin. Broren min velger alltid biff, og søsteren min pannekaker, men jeg har alltid valgt mamma's spaghetti med tomatsaus. Sånn har det alltid vært, og selv om jeg ikke lenger kan spise tomater så vil jeg ikke gå glipp av yndlingsretten!


"Nomatsaus": tomatfri tomatsaus

Jeg har selv kommet frem til en oppskrift på "Nomatsaus" som jeg kaller det, altså pastasaus uten tomat. Tomatfri pastasaus krever en fin balanse av syre og sødme, og helst skal den selvsagt være så rød som mulig.

Den tomatfrie pastasausen i denne oppskriften kan du med fordel lage i større mengder, for så å fryse ned i porsjoner. Dermed har du alltid tomatfri saus tilgjengelig, om du så skal lage spagetti, pizza, suppe eller annet som krever tomater!

Jeg serverer med kjøttboller, men du må gjerne bruke kjøttdeig som du blander inn i sausen bolognese-style!

Schär har vært så greie å sende meg spaghetti, og jeg var veldig fornøyd med konsistensen så jeg synes den fortjener bemerkning :)


oppskrift på glutenfri spaghetti med tomatfri pastasus og hjemmelagede kj;ttboller

Glutenfri spaghetti med tomatfri pastasus og kjøttboller

Til 4 personer trenger du:

  • 500 gram glutenfri spaghetti

Kjøttboller:

  • 400 gram kjøttdeig
  • 2 ss potetmel eller maizena
  • 3 dl melk (eller melkefritt alternativ)
  • 1 ts salt og 1 ts pepper
  • 1 hvitløksfedd, presset
  • 1 ss revet løk
  • 1 dl finhakket sopp
  • 2 ss revet parmesan
  • 1 egg (kan sløyfes)

"Nomatsaus" (Tomatfri pastasaus):

  • 4 små/medium gulrøtter, raspet
  • 5 medium eller 4 store røde paprika, skjært i striper
  • ca 1 dl butternut squash/flaskegresskar i terninger
  • 1/2 rødbete i terninger
  • 2 fedd hvitløk, hakket i små biter
  • 1 dl hakket løk
  • 5 dl vann med en halv grønnsaksbuljongterning (oppløst)
  • 1 dl fløte (kan sløyfes eller erstattes med melkefritt alternativ)
  • 1 s hakket persille
  • 1 ss hakket basilikum
  • 1 ts oregano
  • 1 ts timian
  • 1/2 ts grovkvernet pepper
  • 2 laurbærblad
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss hvitvinseddik eller eplesidereddik (sløyfes for de som ikke tåler syre)
  • Salt etter smak

Smaken blir best med ferske urter, men du kan også bruke italiensk krydder.

Tips: Du må gjerne lage flere porsjoner av sausen og fryse ned!

Fremgangsmåte:

oppskrift på glutenfri spaghetti med tomatfri pastasus og hjemmelagede kj;ttboller
  1. Start med å blande alle de tørre ingrediensene for kjøttbollene. Bruk gjerne hendene, og bland godt. Spe med melk til deigen er fast men myk. Form bollene i hånden med en skje og litt vann. Legg tilsides.
  2. Hakk alle grønnsakene til den tomatfrie pastasausen, og legg alle ingrediensene unntatt fløten i en stor gryte med lokk. Rør godt, og la det småkoke på medium varme til alle grønnsakene er myke.
  3. Når grønnsakene begynner å bli myke setter du over en stor kasserolle med vann, en teskje olje og en klype salt. Så snart vannet fosskoker legger du i pastaen. Tilbered etter bruksanvisningen på den pastaen du bruker.
  4. Når grønnsakene er ferdigkokte, fjerner du laurbærbladene og kjører blandingen i en blender eller food processor. Du kan la det være så mye eller lite klumper du ønsker. Noen liker litt å tygge på, mens andre liker sausen helt jevn. Tilsett fløten til slutt.
  5. Stek kjøttbollene i en varm panne med litt smør eller olje.
  6. Når pastaen er klar siler du av vannet, skyller i glovarmt vann og tilsetter litt olje.
  7. Server gjerne med litt parmesan, glutenfrie franske baguetter med smør og en fersk kvist med basilikum!

Tips: Hvis du planlegger å fryse en del av sausen så kan du godt vente med fløten til etter tining, i tilfelle sausen skal brukes til pizza eller annet. 

Har du noen gode tips til tomatfri matlaging? Skriv det gjerne inn i kommentarfeltet! :)


SISTE PUBLISERTE:


INGVILD KRISTINE OFSTAD