Ferske glutenfrie franske baguetter med deilig sprø skorpe!

Herlige glutenfri franske baguetter med sprø skorpe

Skikkelige franske baguetter!

(Disse baguettene egner seg også godt som glutenfrie pølsebrød)

Som barn var Frankrike mitt andre hjemland. Tante, onkel og søskenbarn bor der, og somrene bestod av lange, svette bilturer nedover Europa, og til familien i Sør-Frankrike. 

Jeg husker smaken av ferske baguetter med ost, på et teppe i parken. Tante som bryter brødet med fingerne istedenfor med kniv, og skorpesmuler i alle klærne. Vi spiste saftig, solmodnet melon som dryppet ned i fanget. Huden var sommerbun, og sola skinte alltid. 

Mine første franske ord var antakelig "une baguette s'il vous plaît" der jeg stod med en håndfull Franc på bakeriet en tidlig morgen, knapt høyere enn disken. 

Frankrike var himmel på jord. Hver sommerferie var et minne for livet. Det var i Frankrike jeg lærte å svømme, red på hest, fikk mitt første kyss. Frankrike var først og størst på alt, og jeg ville aldri hjem!


Tante og jeg på hesteryggen en herlig sommer i Frankrike :)

Tante og jeg på hesteryggen en herlig sommer i Frankrike :)

Perfekt brød uten gluten

Da cøliakien kom var et av mine største tap tanken på å miste sommerminnene. Aldri mer baguetter i parken, eller tantes catalanske middager på terassen. Ingen flere croissanter eller pain au chocolat. Det er fremdeles nesten litt skummelt å tenke på å reise dit -verdens brødhovedstad, hvor hver smule er min største fiende.

Hvis jeg skulle nevnt én eneste ting jeg savner mest som cøliaker, så ville jeg sagt ferske, franske baguetter!

Jeg har prøvd et utall oppskrifter, og mange av dem har dratt meg nesten i mål.. men ikke nært nok. Til jeg fant frem til denne!

Disse glutenfrie baguettene er overraskende enkle å lage, og de er alt jeg har drømt om!

Myke og luftige inni, og med en herlig, gyllen sprø skorpe som strør om seg med smuler når du river av en skive. Herlighet som jeg koste meg i morges, med myk, moden camenbert på varme biter av fersk baguette!!

Dette har jeg drømt om så lenge. En liten bit av barndommen -av Frankrike, men helt uten gluten. Perfekt! 

Herlige glutenfri franske baguetter med sprø skorpe

Til 3 glutefri baguetter trenger du:

Klikk på bildet for å finne slike brødformer på nett

Klikk på bildet for å finne slike brødformer på nett

Helst en spesiell baguetteform som ser slik ut:

  • 470 ml hvitt rismel
  • 240 ml tapiocastivelse
  • 3 ts xantangummi
  • 1 1/2 ts salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss tørrgjær med c-vitamin (evt tilsett 1/4 ts c-vitamin)
  • 50 gram eggehvitepulver 
  • 2 egg 
  • 350 ml vann (40 grader)
  • 2 ss smeltet smør (eller melkefritt alternativ)
  • 1ts eddik

Hvis du ikke kan finne eggehvitepulver kan du isteden bruke 2 hele egg pluss to ekstra hviter. I såfall bør du legge til bittelitt ekstra rismel. 

Eggefritt: Du kan også bruke 4 ts eggeerstatning (evt følg anvisningen på pakken)

Tips: Du kan lage pølsebrød eller rundstykker isteden, ved å fylle hver form med tre lengder.

Herlige glutenfri franske baguetter med sprø skorpe

Fremgangsmåte:

Herlige glutenfri franske baguetter med sprø skorpe
  1. Bland først rismel og tapiocastivelse med xantangummi, salt, eggehvitepulver og c-vitamin (hvis dette ikke allerede er i gjæren) i en bolle, og rør godt. Du kan gjerne kjøre kjøkkenmaskinen din på lav hastighet.
  2. Sjekk at vannet er riktig temperatur, og bland det med sukkeret. Tilsett så gjæren, rør godt, og la det skumme opp til dobbel størrelse. Dette tar omtrent 3 minutter.
  3. Når gjæren er aktivert heller du den over i det tørre, mens du lar kjøkkenmaskinen din gå på lavt tempo.
  4. Tilsett deretter egg, smør og eddik, og kjør på høy hastighet i 4-5 minutter. Skrap gjerne ned sidene.
  5. Smør baguetteformen din med restene av smøret, og strø litt mel over. Hvis du ikke har baguetteform så legger du bakepapir på en vanlig bakeplate. Du kan evt forme sølvfolie i baguetteform, slik at deigen ikke hever utover. Da blir brødet penere.
  6. Fyll brødformen med deigen, som skal være ganske løs. Du må sikkert bruke en skje. Pass på å ikke overfylle formene. Da hever brødene ut av formen. Form baguettene, og bruk en skarp kniv med litt mel på til å skjære diagonale striper i deigen.
  7. Sett brettet lunt til heving. Jeg bruker å fylle vasken eller en langpanne med varmt vann, som jeg setter brettet med brødene oppå. Da hever de godt.
  8. Varm ovnen til ca 180 grader.
  9. Når brødene har nesten doblet i størrelse kan du strø littegranne mel over de, og sette de i ovnen.
  10. Det kommer litt an på størrelsen på formene dine, men mine brød er ferdige på 20 minutter. Det kan ta opp til 35 minutter, men sjekk etter 20. Brødene skal ha gyllen skorpe og en hul lyd når du banker på de.
  11. Server mens de ennå er litt varme, for da er de absolutt best!

Ikke dekk brødene med plast, for da mister skorpen sprøheten. Dekk med et håndkle isteden, og la de kjøle seg ned på rist. Brødene kan fryses, men smaker aller best helt ferske -akkurat sånn som "vanlige" baguetter!

Bon apetit! :)

Til tante: Takk for verdens beste sommerminner, og takk for inspirasjonen!


SIste publiserte:


 
Ingvild Kristine Ofstad