Herlig sommerfrisk rabarbra- og jordbærlimonade med sukkerfritt alternativ!

image credit: sarsmis/bigstock-text added

image credit: sarsmis/bigstock-text added

Man skal plukke rabarbraen før Sankthans..

..sies det. Grunnen til nettopp denne tommelfingerregelen er at rabarbra inneholder oksalsyre, som rett og slett kan være giftig i større mengder. Før Sankthans menes det at mengden oksalsyre i stilkene er lav, og ved å plukke dem tidlig på sommeren unngår man å få i seg mye av stoffet.

Men egentlig er det ikke så mye å bekymre seg for. Det er faktisk mulig å drøye høstingen av denne deilige planten lenger utover sommeren. Faktisk er det nok ikke giften i planten som er den største grunnen til å plukke tidlig, men heller at stilkene blir trælete og at planten kan svekkes noe til neste år om man plukker for sent. Selv plukker jeg det meste av rabarbraen i slutten av juni, og deretter kommer det friske, nye skudd som jeg kan forsyne meg av i juli.

Rabarbra er faktisk en utrolig næringsrik plante. De sprø, røde stilkene er fulle av a-vitamin, b-kompleks, fiber og antioksidanter. Dessuten er rabarbra så og si fritt for kalorier, og inneholder hverken fett eller kolesterol. 

NB: Du må ikke spise bladene på rabarbraplanten, da disse inneholder mye oksalsyre og regnes for å være giftige.

Oksalsyren som finnes i rabarbrastilkene kan forøvrig nøytraliseres med kalsium, og derfor kan det egne seg spesielt godt å servere med fløte eller is (eller et melkefritt alternativ tilsatt kalsium).

Deilig, frisk limonade med rabarbra og jordbær

De aller fleste har vel smakt både rabarbrapai og rabarbrasuppe, men det er én ting til du med fordel kan lage av rabarbra, nemlig deilig, frisk limonade!

Dersom du har mye rabarbra i hagen så kan du gjerne dele den i biter og fryse disse. Dermed har du tilgang til frisk, deilig rabarbra til langt utover høsten. Denne herlige rabarbra- og jordbærlimonaden kan du godt også lage med frossen rabarbra.

image credit: sarsmis/bigstock

image credit: sarsmis/bigstock

Du trenger:

  • 1 liter vann
  • 1/2 liter rabarbra skjært i småbiter
  • 1/2 liter friske jordbær, skjært i to eller fire
  • 1,5 dl sukker (eller 1 dl lønnesirup for sukkerfri/paleo versjon)
  •  Zest-strimler av 1 lime 
  • 1-2 vaniljestang, delt
  • saften av en halv lime
  • Frisk mynte eller sitronmelisse

Fremgangsmåte:

Finn frem en kasserolle og hell i vann, rabarbra, halvparten av jordbærene, halvparten av limestrimlene, og vaniljestangen. Kok opp mens du rører godt til sukkeret er helt oppløst. La blandingen småkoke (bare så vidt) i ca 5 minutter.

Når blandingen har kjølt seg ned, siler du den over i en mugge. Press godt på innholdet slik at du får med all den gode saften fra frukten. Til slutt har du i limejuice, og før servering tilsetter du isbiter, resten av jordbærene, og friske mynteblader. Pynt gjerne også opp i muggen med et par limeskiver!

Smaker fantastisk godt, og ser rett og slett herlig ut i glasset!

Da gjenstår det bare for meg å ønske deg en riktig god sommer! :)


siste publiserte


Ingvild Kristine Ofstad The Gluten Free Lifesaver