Hvilke ingredienser må jeg holde meg unna?

image source: http://katiecouricshow.files.wordpress.com/2013/04/supermarket_shopping_istock_000019507103xsmall_16x91.jpg

image source: http://katiecouricshow.files.wordpress.com/2013/04/supermarket_shopping_istock_000019507103xsmall_16x91.jpg

Det er ikke mulig å til en hver tid ha full oversikt over alle ingredienser som kan ha gluten i seg, og det er vanskelig å kjenne til absolutt alt man må holde seg unna. 

Etter som du blir mer kjent med ulike produktnavn, og du blir flinkere til å lese innholdsfortegnelser, vil du automatisk gjenkjenne de vanligste ingrediensene. Enkelte navn ser du sjeldnere, og disse kan det være greit å slå opp.

Tommelfingerregelen er at om du ikke kjenner ingrediensen, så sjekk før du spiser! Noen ganger er det nok å se på denne listen, andre ganger må du ringe produsenten. Hvis du etter all formodning ikke klarer å finne ut hva en ingrediens er, så ikke spis produktet!

Husk at produksjonsmetoder ofte endrer seg, og at produkter du har spist mye av plutselig en dag kan ha introdusert nye ingredienser i innholdsfortegnelsen. Sjekk derfor ALLTID ingrediensene, selv om du har spist produktet "hundre ganger før"!


Skriv ut en "jukselapp"!

Hvis du klikker på bildet under, vil du kunne laste ned og skrive ut en Pdf fil med en alfabetisk liste over glutenholdige matvarer. Denne listen kan du brette sammen og legge i veska di, slik at du kan bruke den som "jukselapp" når du handler eller spiser ute!

Klikk på dette bildet for å laste ned og skrive ut listen!

Klikk på dette bildet for å laste ned og skrive ut listen!

Merk deg at enkelte ingredienser på denne listen kan være godkjente for bruk i Norge etter regelendringene. Merk deg også at denne lista varierer fra land til land, etter produksjonsmetoder og reglement. 

På denne linken finner du den samme listen på engelsk, for importert mat eller om du skal ut og reise

Hvete har forøvrig (veldig) mange navn. Du kan se på denne listen over ulike navn på hvete for å få en oversikt.

Du kan også finne en liste over trygge korn- og melsorter uten gluten på denne linken!


Glutenholdige ingredienser i alfabetisk rekkefølge

A

Abyssinian Hard (Wheat triticum durum)
Alkohol - enkelte typer  (du finner en liste over glutenfrie typer alkohol på denne linken)
Atta-mel (ofte i naanbrød, chapati og andre sørasiatiske brødtyper)

B

Bulgur
Bulgurhvete
Bygg
Bygg-gress ("barley grass") kan inneholde frø
Byggmalt

C

Cookie Dough
Cous-cous

D

Dinkel (Spelt)
Dinkelhvete
Disodium Wheatgermamido Peg-2 Sulfosuccinate
Durumhvete (Triticum durum)

E

Einkorn (Triticum monococcum)
Emmer (Triticum dicoccon)

F

Farina
Farina Graham
Farro
Fu (tørket hvetegluten)
Fullkornsmel
Fyllstoff

G

Grahamsmel
Granary-mel (fullkornsmel med malt)
Groats (fra glutenkorn) er en type avskallet kjerne av diverse korntyper
Grynmel

H

Havre som ikke er spesielt merket som glutenfri (Merk deg at enkelte cøliakere ikke tåler havre. Les om gluten i havre her)
Havrekli (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havrekorn (med mindre det er merket som glutenfritt)
Havremel (med mindre det er merket som glutenfritt)
Heeng
Hing
Hordeum Vulgare Extract
Hverekliglyserider
Hverekliglyserider
Hvete
Hvete (Triticum Vulgare) kliekstrakt
Hvete, Abyssinian Hard triticum durum
Hvete, Aminosyrer
Hvete, Bulgur
Hvete, Durum Triticum
Hvetekim
Hvetekliekstrakt
Hvetemel
Hveteprotein
Hvetesirup
Hvetestivelse (kan inneholde inntil 20 ppm gluten - les om debatten rundt hvetestivelse her))
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Hveteprotein

K

Kamut (egyptisk hvete)
Kamut (Pastahvete)
Kavring
Kecap Manis (Soyasaus)
Ketjap Manis (Soyasaus)
Kim
Kjekssmuler
Kli
Klubbhvete (Triticum aestivum subspecies compactum)
Kluski Pasta
Korn
Kornblanding
Kruskablanding
Kruskakli

M

Macha Wheat (Triticum aestivum)
Maida (Indisk hvetemel)
Malt
Malt eddik
Maltekstrakt
Maltmelk
Maltsirup
Maltsmak
Maltsyrup
Matza
Matzah
Matzo
Matzo Semolina
Mel (dette er som regel hvetemel hvis ikke annet er oppgitt)
Meripro 711
Mir

N

Nishasta
Nudler

O

Orientalsk hvete (Triticum turanicum)
Orzo Pasta
Overflatebehandlingsmiddel

P

Pasta
Perlebygg
Persisk hvete (Triticum carthlicum)
Perungayam
Polsk hvete (Triticum polonicum)
Poulardhvete (Triticum turgidum)
Puffet havre (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet ris (hvis det ikke er merket som glutenfritt)
Puffet hvete

R

Riskrisp/ Riscrisp (med mindre dette er merket som glutenfritt, er det ofte fremstilt med malt)
Rismalt (hvis bygg eller Koji er brukt)
Roux
Rug
Rugmalt
Rugmel
Rusk

S

Seitan
Semolina Triticum
Semulegryn
Shot Wheat (Triticum aestivum)
Spelt (Triticum spelta)
Spelthvete
Spiret hvete eller bygg
Stearyldimoniumhydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Strøkavring
Strøme

T

Tabbouleh
Tabouli
Teriyakisaus
Timopheevi-hvete (Triticum timopheevii)
Triticale X triticosecale
Triticum aestivum
Triticum Vulgare (hvete) Lipider
Triticum Vulgare (hvete) Spireekstrakt
Triticum Vulgare (hvete) Spireolje
Tritikale

U

Ubleket mel
Udon (hvetenudler)

V

Vavilovi-hvete (Triticum aestivum)
Vital hvetegluten
Vitamin- eller jernberiket bleket mel

W

Wheat Germamidopropyldimonium Hydroxypropyl Hydrolysert hveteprotein
Wheat Triticum aestivum
Wheat Triticum Monococcum
Wild Einkorn (Triticum boeotictim)
Wild Emmer (Triticum dicoccoides)
"Wheat Grass" (kan inneholde frø)
"Wheat Nuts" eller hvetenøtter

Ø

Øl som ikke er spesielt merket glutenfritt (lages sm regel med malt fra hvete eller bygg)
Ølgjær


De følgende ingrediensene kan inneholde gluten alt etter hvor og hvordan de er fremstilt, og det kan være nødvendig å kontakte produsenten for å finne det ut:

Amp-Isostearoyl Hydrolysert hveteprotein *1
Antiklumpemiddel *1
Bakepulver *1
Buljongterninger og sausepulver *1
Emulgeringsmiddel *1
Ensymer *1
Fetterstatning *1
Grønnsaksbuljong *1
Hvetestivelse *3
Hydrogenisert stivelse Hydrolysate *1
Hydrolysert hvetegluten *1
Hydrolysert hveteprotein *1
Hydrolysert hveteprotein Pg-Propyl Silanetriol *1
Hydrolysert hvetestivelse *1
Hydroxypropylert stivelse *1
Krudder eller smakstilsetninger *1
Krydderblandinger *1
Kunstige fargestoffer *1
Melkefri kaffefløte eller fløtepulver *1
Miso *1
Naturlig fruktjuice *1
Naturlige fargestoffer *1
Pregelatinisert stivelse *1
Protein Hydrolysater *1
Ristede nøtter *1
Sirimi *1
Sjømatanaloger *1
Soba Nudler *1
Soyasaus *1
Soyasaus tørrstoff *1
Sphingolipider *1
Stabiliseringsmidler *1
Stivelse *1 *2
Talg eller smult *1
Tocopheroler *1
Vegetabilsk protein *1
Vegetabislk stivelse *1
Vegetablisk gummi *1
Vitaminer *1

  • *1) Hvis denne ingrediensen er produsert i Nord-Amerika er sannsynligheten stor for at den er glutenfri
  • *2) Kan benytte korn eller bi-produkt som inneholder gluten i produksjonsprosessen, eller som en ingrediens.
  • *3) Norske cøliakiforeninger mener at hvetestivelse under 20 ppm og 100 ppm er trygt for cøliakere. Dette er derimot ikke Nord-Amerikanske, Canadiske, Australske og New Zealandske myndigheter enige i. I Europa produseres hvetestivelse som Codex Alimentarius Quality wheat starch, og er ansett som trygg på en cøliakidiett av de fleste organisasjoner.

 

 
 
Ingvild Kristine - The Gluten Free Lifesaver